Logo
betting-nieuws

Waarom je altijd op de favoriet moet inzetten op Boxing Day


De Premier League-teams spelen tijdens en rondom de kerstdagen twee wedstrijden in maximaal vier dagen. Sommige teams hebben een dag meer rust dan de ander. Het speelschema van Liverpool bijvoorbeeld is krankzinnig met duels voor de Wereldbeker én de Premier League. In dit artikel gaan we dieper in op de prestaties van de Engelse topteams rondom de kerstdagen. 

De feestelijke periode aan het einde van het jaar is één van de drukste dagen van het Premier League-seizoen. Gemiddeld spelen de teams in de hoogste Engelse afdeling een reeks van drie wedstrijden tussen Tweede Kerstdag en oud en nieuw. Rust en herstel is uitermate belangrijk voor de spelers. Tijdens deze periode genieten de spelers echter maar één volledige dag rust. Wat is de invloed van de geringe rustmomenten en kunnen gokkers hiervan profiteren? 

Louis van Gaal brak in zijn tijd als coach van Manchester United met een kerst-traditie. Meestal werd er op Eerste Kerstdag gewoon getraind door United. Van Gaal gaf zijn spelers echter vrijaf om tijd door te kunnen brengen met hun gezin. "Ik geloof in de totale mens. De omgeving van een voetballer is belangrijk. Met Kerst zijn ze liever thuis met vrouw en kinderen. Hopelijk geven ze vervolgens alles op het veld, zodat we onze tegenstander kunnen verslaan", zei de Nederlander in 2014 doelend op zijn totale mens-principe. 

De trainers van Liverpool en Manchester City klaagden dit najaar nog over het drukke speelschema. Volgens Jürgen Klopp is de kalender voor zijn spelers te vol. Hij wees erop dat sommige spelers slechts twee weken vrij zijn in een heel jaar. Tijd om te herstellen is er nauwelijks. Collega-trainer én concurrent Pep Guardiola steunde de Duitser. Liverpool, Manchester City, Chelsea en Tottenham Hotspur hebben al de grootste selecties van de competitie. Guardiola vindt het geen oplossing om de selecties nóg groter te maken. 

"Grotere selecties? Hoe gaan we dat allemaal betalen dan? Nee, we hebben minder wedstrijden, minder competities en meer hersteltijd nodig", stelde Guardiola begin november.

De huidige bondscoach van het Nederlands elftal, Ronald Koeman, uitte in zijn periode als manager van Southampton ook al kritiek op de bomvolle kalender rondom de feestdagen. Volgens Koeman zijn de topteams in de Premier League dan juist in het voordeel, aangezien ze over meer geld beschikken en dus ook grotere selecties.

Datum

1

X

2

17:30 Zon 5 Apr 2020

Man City

Liverpool

17:30 Zon 12 Apr 2020

Liverpool

Aston Villa

21:00 Maa 20 Apr 2020

Brighton

Liverpool

Uit een onderzoek van Pinnacle uit 2014 blijkt dat de top vier van Engeland gemiddeld twee punten per wedstrijd pakt. Tijdens Boxing Day ligt dit gemiddelde echter nog hoger en pakt een topteam gemiddeld 2,6 punt per wedstrijd.

Wat je in overweging mee moet nemen is het feit dat de betere teams in het afgelopen decennium minder dan 30 wedstrijden speelden met slechts één dag rust ertussen. Daaruit zou je kunnen concluderen dat de mindere teams vaker minder rust hebben dan de topteams. 

Ook interessant

In het onderzoek impliceerden de odds dat 17 van de 26 wedstrijden zouden worden omgezet in winst door een topteam tegen een zwakker team. Uiteindelijk bleek dat maar liefst 22 keer de favoriet won en slechts vier keer de underdog. 

Voor een weddenschap is het belangrijk te weten of dit kwam door toeval of door systematisch de topteams lagere noteringen te geven. Gokkers willen graag een eenduidig antwoord op deze vraag, maar in termen van wedden praten we over waarschijnlijkheid. 

Datum

1

X

2

16:00 Zat 2 Mei 2020

West Ham

Watford

16:00 Zat 2 Mei 2020

Arsenal

Liverpool

16:00 Zat 2 Mei 2020

Burnley

Wolves

16:00 Zat 2 Mei 2020

Newcastle

Tottenham

16:00 Zat 2 Mei 2020

Leicester City

Sheffield Utd

16:00 Zat 2 Mei 2020

Man City

Bournemouth

16:00 Zat 2 Mei 2020

Crystal Palace

Man Utd

16:00 Zat 2 Mei 2020

Everton

Aston Villa

16:00 Zat 2 Mei 2020

Southampton

Brighton

16:00 Zat 2 Mei 2020

Chelsea

Norwich

Wat voor een invloed heeft dit op je gokgedrag?  

Het is een ongewoon drukke periode voor de topteams. De wedstrijden op Boxing Day zijn vaak moeilijk te voorspellen, maar het aantal doelpunten en schoten op doel zijn niet veel anders dan tijdens de rest van het seizoen. 

Het eerder genoemde onderzoek laat zien dat slechts één keer per 60 simulaties de underdog het tegendeel bewijst en wint van de favoriet. Je kunt dus met een gerust hart op de topteams van de Premier League inzetten tijdens de komende Boxing Day. Laat je leiden door de noteringen van de bookmakers en niet door de opgedane kennis over de teams. 

inzetten-op-boxing-day-hoe-zit-dat
wedden-voor-beginners

Inzetten op Boxing Day: hoe zit dat?

Boxing Day is één van de mooiste voetbaldagen van het jaar, want er zijn tal van mogelijkheden om...

Lees meer