Logo
wedden-voor-beginners

Waarom gokken we?


Voor de volgelingen van de rationele keuzetheorie levert gokken nogal hoofdbrekens op. Je zou denken dat men altijd rationele keuzes maakt om de kansen op winst te maximaliseren en op verlies te minimaliseren. Je betaalt geen 1000 euro voor een vakantie terwijl die in jouw ogen slechts 500 euro waard is. Wanneer een weddenschap een verwachte waarde van een of lager heeft, zetten gokkers alsnog in. Waarom doen ze dat? 

De psychologie van het gokken is zonder meer een heel complex onderwerp, maar aan de oppervlakte komt eigenlijk maar een vraag naar boven: als gokkers geld blijven verliezen, waarom gaan ze dan door met gokken? 

Is gokken irrationeel? 

Voor de meeste gokspellen, zoals loterijen en casino’s, is de verwachte uitkomst negatief. Voor de grote meerderheid van sportweddenschappen, waarbij de uitkomstkansen niet worden berekend aan de hand van wiskundige formules, is de uitkomst meestal ook onrendabel. 

Wanneer de kosten van het gokken in kaart zijn gebracht, verliest de gemiddelde gokker na een periode van spelen. Op korte termijn kan gokken een flinke winst opleveren, maar wanneer de wet van de grote getallen om de hoek komt kijken wordt zelfs de meest gelukkige speler verslagen.

Op basis van dit gegeven kan gesteld worden dat gokken irrationeel gedrag vertegenwoordigt. Daarnaast is er ook overtuigend bewijs dat gokkers niet inzien welke gevolgen hun besluiten met zich meebrengen. 

Ook interessant

Ons onvermogen om waarschijnlijkheden correct te voorspellen is een van onze cognitieve vooroordelen en leiden af van het nemen van een rationele beslissing, gebaseerd op feiten en statistieken. Bij gokkers leidt dit nog een groter vooroordeel die nog veel meer pijn kan veroorzaken: overmoedigheid.

Overmoedigheid

Overmoed is de cognitieve neiging waardoor individuen hun eigen kwaliteiten en capaciteiten ten opzichte van anderen overschatten. Gezien de competitieve omgeving waarin gokkers zich begeven bij sportweddenschappen, waarbij voorspellers het tegen elkaar opnemen, is overmoed een gemeengoed. 

Het Lake Wobegon-effect beschrijft de natuurlijke neiging van mensen om een van hun eigen capaciteiten te overschatten. In Lake Wobegon wordt het ideaalplaatje geschetst waarin alle vrouwen sterk zijn, alle mannen er goed uitzien en alle kinderen bovengemiddeld intelligent zijn. Het Lake Wobegon-effect, waarin een groep claimt bovengemiddeld te zijn, is waargenomen in verschillende domeinen, waaronder intelligentie en rijvaardigheid. 

In grote lijnen wordt de uitslag van een voetbalwedstrijd weerspiegeld in de notering. Niemand gaat immers inzetten op een odd van 1,05 voor Ajax tegen FC Emmen. De noteringen weerspiegelen de waarschijnlijkheid van een uitkomst uitgedrukt in geld. 

Impliciet vertegenwoordigen de noteringen een proces van ruilhandel en compromissen sluiten. De koper, in dit geval de gokker, en de verkoper, in dit geval de bookmaker, hebben ongeveer in hun hoofd wat de juiste notering is voor een overwinning van Ajax. Door hun eigen zelfvertrouwen kunnen beide partijen de verwachting hebben dat ieder een positieve waarde heeft verworven ten opzichte van de andere. De bookmaker denkt gelijk te hebben, maar de gokker ook. 

Zonder deze overmoedigheid van beide partijen zou de weddenschap niet plaatsvinden, aangezien rationele partijen die gemotiveerd zijn om winst te maken op basis van informatie die beter is dan die van zijn tegenstander, geen geld wil weggooien. 

Ondanks dat irrationaliteit, overmoed en andere vooroordelen verklaren waarom we wedden, is het niet zo dat deze factoren bepalen hoe we inzetten. 

De kennis over hoe gedragsafwijkingen het gokgedrag kan beinvloeden doet niets af aan het genot dat een weddenschap kan opleveren. De kennis zet je op het juiste spoor om de verwachte uitkomst te vinden en levert je een weloverwogen benadering richting het gokken op. 

waarom-geduld-een-essentiele-eigenschap-is-voor-iedereen-die-succesvol-wil-zijn
wedden-voor-beginners

Waarom geduld een essentiële eigenschap is voor iedereen die succesvol wil zijn

Het beeld dat bestaat over professionele gokkers wordt vaak geromantiseerd door voorbeelden met...

Lees meer