Logo
betting-nieuws

Vijf dingen die je moeten weten voor de topper AZ - Ajax


AZ - Ajax kreeg in het verleden het stempel van Noord-Hollandse derby. Dit seizoen zijn de belangen van de wedstrijd echter groter dan ooit. Het treffen tussen de koploper van de Eredivisie en de nummer twee mag met recht een topper worden genoemd. 

WijWedden zet vijf dingen voor je op een rij je die moeten weten over deze kraker. Met deze informatie kun jij straks een weloverwogen beslissing maken over op wie je gaat inzetten. 

Blessures 
Het scheelt nogal een slok op een borrel of David Neres en Quincy Promes meedoen aan Amsterdamse zijde. De afwezigheid van beide flankspelers liet zich voelen in de voorgaande wedstrijden tegen Willem II en in de Champions League tegen Valencia. Uiteindelijk brak een gebrek aan creativiteit Ajax op in het miljardenbal en is het veroordeeld tot de Europa League. 

Ten Hag kan tegen AZ sowieso niet beschikken over Neres en naar alle waarschijnlijkheid ook niet over Promes. 

De grote vraag bij AZ is wie er naast Stijn Wuytens in het hart van de defensie zal starten. De laatste weken was die plek ingeruimd voor Jordy Clasie, maar in Alkmaar hebben ze er alles aangedaan om Ron Vlaar klaar te stomen voor het duel met Ajax. Vlaar viel afgelopen donderdag in tegen Manchester United. Of hij fit genoeg is voor een basisplek tegen de Amsterdammers zal moeten blijken. 

Thuisvoordeel AZ 
AZ kwam in een zeldzaam rare situatie terecht toen het dak van het AFAS Stadion naar beneden kwam afgelopen zomer. De club week uit naar het stadion van ADO Den Haag voor zijn thuiswedstrijden in de Eredivisie. Het had weinig invloed op het spel van AZ, want ook in Den Haag regen de Alkmaarders de zeges aaneen. 

Topscorers

NR.

Speler

Doelpunten

0 1

Myron Boadu

14

0 2

Oussama Idrissi

13

0 3

Teun Koopmeiners

11

0 4

Calvin Stengs

5

Competitie stand

Pos.

GS

W

G

V

Pts

0 1

Ajax

25

18

2

5

56

0 2

AZ

25

18

2

5

56

0 3

Feyenoord

25

14

8

3

50

Over het fenomeen 'thuisvoordeel' in het voetbal bestaan sowieso veel twijfels. In z'n algemeenheid wordt gezegd dat het thuisspelende team altijd een voordeel heeft ten opzichte van het uitspelende team. De fans kunnen voor dat extra steuntje in de rug zorgen, zegt men, ook al is dit niet in cijfers uit te drukken.

Het is te makkelijk om te zeggen dat AZ gaat profiteren van het thuisvoordeel tegen Ajax. De Amsterdammers presteren dit seizoen in de Eredivisie én al langere tijd Europees goed op de velden buiten de Johan Cruijff Arena. Vaar dus niet blind op dit fenomeen. Doelpuntendroogte Ajax 
Door het blessureleed van David Neres vestigde Noa Lang zijn naam bij zijn basisdebuut in de Eredivisie met drie treffers. Lang kan op speeltijd rekenen, omdat ook Quincy Promes in de lappenmand zit. Echter na de hattrick tegen FC Twente heeft het Amsterdamse jeugdproduct weinig meer laten zien. Dat is ook verklaarbaar gezien het aantal wedstrijden dat hij in korte tijd heeft gespeeld. 

Topscorers

NR.

Speler

Doelpunten

0 1

Quincy Promes

12

0 2

Dušan Tadić

11

0 3

Klaas-Jan Huntelaar

9

0 4

Donny van de Beek

8

Competitie stand

Pos.

GS

W

G

V

Pts

0 1

Ajax

25

18

2

5

56

0 2

AZ

25

18

2

5

56

0 3

Feyenoord

25

14

8

3

50

Toch is het een van de hoofdbrekens van Ten Hag, want de trainer wil 'doelpunten' in zijn elftal hebben.

Ten Hag kan tegen AZ sowieso niet beschikken over Neres en naar alle waarschijnlijkheid ook niet over Promes. Klaas-Jan Huntelaar komt alleen in aanmerking voor speelminuten wanneer plan b in werking treedt. Dat plan b heeft Ajax in de wedstrijden tegen Willem II en Valencia in ieder geval niet geholpen. Met Huntelaar in de ploeg wordt het spel van Ajax voorspelbaar door het grote aantal voorzetten die worden gegeven. 

Het moyenne van de ervaren spits is echter een reden om hem wél op te stellen. 

Defensie AZ staat als een huis
AZ is het team met de minste tegentreffers na 16 speelronden in de Eredivisie. De teller staat pas op 8 tegendoelpunten. Het ruime verlies in Manchester afgelopen donderdag in de Europa League was dan ook een incident gezien de trend van dit seizoen. Niet eerder verloor AZ met zulke grote cijfers. 

Een zekerheidje in defensie van AZ is Stijn Wuytens. Hij speelde dit seizoen al samen met Pantelis Hadzidiakos, Ron Vlaar en Jordy Clasie. Eén van die laatste twee zal tegen Ajax in de basis starten. De rechter centrale verdedigers zijn dus verwisselbaar bij AZ, maar dat geldt zeker niet voor keeper Marco Bizot. De doelman heeft een belangrijk aandeel in het geringe aantal tegendoelpunten dit seizoen. 

Recente ontmoetingen tussen AZ en Ajax
Hoewel AZ-uit bekend staat als een lastige uitwedstrijd voor Ajax, weten de Amsterdammers meestal wel aan het langste eind te trekken. Vorig seizoen was AZ weliswaar met 1-0 te sterk, maar het was dan ook een lange tijd geleden dat de Alkmaarders in eigen stadion Ajax versloegen. Van de laatste zes edities in Alkmaar won de thuisploeg er twee. 

waarom-geduld-een-essentiele-eigenschap-is-voor-iedereen-die-succesvol-wil-zijn
wedden-voor-beginners

Waarom geduld een essentiële eigenschap is voor iedereen die succesvol wil zijn

Het beeld dat bestaat over professionele gokkers wordt vaak geromantiseerd door voorbeelden met...

Lees meer