Logo
wedden-voor-beginners

Waarom geduld een essentiële eigenschap is voor iedereen die succesvol wil zijn


Het beeld dat bestaat over professionele gokkers wordt vaak geromantiseerd door voorbeelden met risicovolle beslissingen en hoge winst. De realiteit is echter een stuk anders. Professionals moeten hard werken, de informatie snel tot zich nemen en gedisciplineerd zijn. Geduld is daarbij een essentiele eigenschap, en dit artikel legt uit waarom dat zo is. 

In dit artikel gaan we antwoord geven op de volgende vragen: 

- Waarom moeten gokkers geduld hebben?

- Hoe kan geduld helpen om rationele beslissingen te maken? 

- Maakt de technologie ons ongeduldig?

Kennis hebben van de psychologische kant van het gokken is net zo belangrijk als het verzamelen van informatie en het spelen bij de juiste bookmaker. Niet iedereen wedt om dezelfde reden. Er zijn veel verschillende redenen waarom we gokken. Maar ongeacht de motivatie om te gokken zijn er aantal regels om je aan te houden als je consistent succes wilt boeken. 

Waarom moeten gokkers geduld hebben?  

Geduld wordt gebruikt om het vermogen om ergens mee te kunnen wachten, mee aan te geven. Dit essentiele onderdeel wordt vaak over het hoofd gezien als een belangrijk onderdeel om succesvol te zijn met gokken. Natuurlijk is het belangrijk om je kansen te berekenen en de bookmaker uiteindelijk te verslaan, maar in een omgeving waarin geluk een grote rol speelt, moeten gokkers ook geduldig zijn. 

strategie-john-l-kelly-s-formule
wedden-voor-gevorderden

Strategie: John L. Kelly's formule

John L. Kelly (junior) was een Amerikaanse onderzoeker met een uitzonderlijk succesvolle formule in...

Lees meer

De wet van de grote getallen is misschien de beste manier om uit te leggen waarom geduld zo belangrijk is. We gebruiken daarvoor de stelling van  De l'Hôpital van de Franse wiskundige Johann Bernoulli. De kern van deze stelling gaat over kansenverdeling. Vertalen we dit naar het gokken, dan zou dit gaan over de kans dat het kop of munt wordt, het balletje op zwart of rood valt binnen een steekproef. 

Wanneer een gokker een voorsprong heeft ten opzichte van de bookmaker zal dit streekproefsgewijs door middel van geluk en willekeur op een gegeven moment gelijk worden getrokken. Geduld is vereist om de beperking van de streekproef te omzeilen wanneer de verwachting werkelijkheid wordt.  

Wat is de invloed van cognitieve vooroordelen op het gokgedrag?  

Doorgaans zijn gokkers zich goed bewust van de valkuilen waarin ze kunnen intrappen en weten ze, dat wanneer ze lang genoeg wachten, winst zullen maken. Echter een bepaalde aantal cognitieve vooroordelen kunnen het logisch redeneren verstoren. 

Er zijn talloze artikelen geschreven over de invloed van onze cognitieve vooroordelen op de besluitvorming bij het plaatsen van een weddenschap. Geduld is een van de mechanismen die gokkers kunnen helpen om af te wijken van een rationeel oordeel of een beter onderlegde beslissing te nemen. Geduld houden is dus niet altijd verstandig. 

Succes op korte termijn vs succes op lange termijn

Een cognitieve eigenschap die gokkers kan helpen om geduld te blijven houden is hyperbolische discontering.  Daarmee bedoelen we de neiging om onmiddellijk uit te betalen in plaats van te wachten op een grotere winst, wat meer tijd in beslag zal nemen. 

Ook interessant

We beschrijven twee verschillende gokkers om bovengenoemde kracht bij te zetten. Sommige gokkers willen een zo groot mogelijke winst pakken en zetten daarom ook in een keer zoveel mogelijk in. De ene helft maakt gebruik van de Fibonacci-strategie. Het komt erop neer dat continu blijft inzetten om eerdere verliezen goed te maken. 

Dan is er ook nog een evenredige methode, zoals die van Kelly Criterion. Daarbij zijn de risico’s minder groot, maar is de mogelijke winst ook kleiner. 

Geduld en rationaliteit 

Als gokkers hun beslissingen alleen zouden nemen puur op basis van rationaliteit, dan zouden ze altijd van een zo groot mogelijke winst en een minimaal verlies uitgaan. Dit is echter niet altijd het geval bij weddenschappen. 

Besluit een gokker 10 euro in te zetten op een overwinning van een team met een notering van 2,22, maar vindt hij of zij bij een andere bookmaker een hogere notering, bijvoorbeeld 2,25, verandert diegene dan van bookmaker? Misschien wel, misschien niet. Als diezelfde gokker 10.000 euro te besteden heeft, is diegene sneller geneigd om voor de hogere odd te kiezen, omdat het dan om een bedrag van 300 euro gaat in plaats van 30 eurocent. 

Serieuze gokkers weten als geen ander hoe belangrijk de waarde van de notering is. Ze zijn er zich bewust van dat het wat extra moeite kost, om de notering met de juiste waarde te vinden en dat ze met wat meer geduld een grotere winst kunnen maken. 

Daarbij is het ook belangrijk om te weten dat angst sneller tot irrationele beslissingen leidt. Als een gokker geduldig is, zal hij eerder een weloverwogen en rationele beslissing nemen. 

Maakt de hedendaagse technologie ongeduldig?

Het gemak waarmee we tegenwoordig boodschappen kunnen bestellen of bijvoorbeeld je bundel voor je telefoon kunt verhogen heeft ook zijn intrede in de gokwereld gedaan. Met een paar drukken heb je onmiddellijke bevrediging. 

De bookmakers maken het via hun apps en websites steeds eenvoudiger om in een mum van tijd een weddenschap te plaatsen. Bookmakers verleiden je met met termen als ‘meest populaire weddenschap’ of ‘meest gekozen weddenschap’. Daaruit ontstaat kuddegedrag en zet je sneller (opnieuw) in dan je eigenlijk van plan was. 

De conclusie luidt dat gokkers geduld moeten bewaren en het grotere geheel moeten zien. Wanneer je ervan overtuigd was om te winnen, maar toch verliest, bedenk dan dit onderdeel is van een grotere streekproef, die uiteindelijk winst oplevert. 

Wedden gaat over het voordeel halen ten opzichte van de bookmaker, het vinden van de juiste notering en het begrijpen van de verschillen, zodat je weet wat het kost om een weddenschap te plaatsen. Naast de winnende formule, moet je echter geduldig genoeg zijn om het gewenste resultaat te zien. 

waarom-inzetten-op-sportwedstrijden-zo-moeilijk-is
wedden-voor-beginners

Waarom inzetten op sportwedstrijden zo moeilijk is

Een weddenschap plaatsen op een voetbalwedstrijd kun je voor de lol doen. Wanneer je wint is het...

Lees meer