Logo
wedden-voor-beginners

Een weddenschap uitgelegd: hoe komt een notering totstand?


Veel beginnende gokkers zitten met dezelfde vraag: hoe werken noteringen? Het antwoord op deze vraag is ontzettend belangrijk om een succesvol gokker te worden. Lees verder waarom alle wedders moeten weten hoe een notering voor ploeg a of b werkt. 

De finale van de Champions League, een topper in de Eredivisie en El Clasico. Het zijn allemaal wedstrijden waarbij de  belangen heel groot zijn. Het eerste wat je aan vriend vraagt is: hoeveel krijg ik terug als team a wint of team b wint? 

Het antwoord op deze vraag komt hangt af van hoeveel onderzoek je doet naar een team of wedstrijd. Maar het komt uiteindelijk allemaal neer op een ding: waarschijnlijkheid. 

Wat betekenen die noteringen eigenlijk?  

Bookmakers zetten de noteringen neer in decimalen, breuken of op de Amerikaanse manier. Ze zien er verschillend uit, maar ze betekenen allemaal hetzelfde. Alle noteringen vertegenwoordigen een waarschijnlijkheid dat er iets gebeurt.

Deze drie verschillende soorten noteringen het punt dat kansen simpelweg een middel zijn om een doel te bereiken. Dat doel is het aanbieden van weddenschappen. Bookmakers handelen in risico’s gemeten aan de hand van waarschijnlijkheid. 

Wedden of gokken gaat over het beoordelen van de kans of waarschijnlijkheid van iets dat staat te gebeuren. Bookmakers gebruiken kansen noteringen omdat het een impliciete waarschijnlijkheid vertaalt naar een meer bruikbare vorm om een weddenschap aan te bieden. 

Het gebruik van impliciete noteringen bij kansspelen helpt om de noteringen van verschillende bookmakers te vergelijken. Wanneer je denkt dat weddenschappen slechts kansen zijn, mis je het grotere plaatje. Om je inzicht in kansen en weddenschappen te vergroten, moet je weten hoe je waarschijnlijkheid berekent. 

Wanneer je eenmaal doorhebt hoe waarschijnlijkheid werkt en hoe zich dat verhoudt tot de noteringen van de bookmakers, kun je een begin maken met het maken van weloverwogen beslissingen. Je weet waar je op moet inzetten, wanneer je moet inzetten en hoeveel je moet inzetten. 

Ook interessant

De basis van de waarschijnlijkheidstheorie 

Ga eens na hoe vaak we in het dagelijks leven worden geconfronteerd met een kansberekening. Het is verbazingwekkend om te zien hoe de gemiddelde persoon onbekend is met het berekenen van waarschijnlijkheid. 

Hoe vaak denk je: “Ga ik die trein wel halen?” of “Hoe groot is de kans dat het gaat regenen?”. We schrijven zelden een cijfer toe om deze vragen te beantwoorden. 

Om het wat makkelijker te maken kun je de waarschijnlijkheid meten op een schaal van 1 tot 10. “De kans dat ik de trein ga halen is op de schaal van 1 tot 10: 6.” Waarschijnlijk vallen alle andere uitkomsten van potentiele waarschijnlijkheid tussen de 10 en 6 in. 

Het tossen met een munt is goede manier om de waarschijnlijkheid van de uitkomst te berekenen. Je weet van tevoren dat het of kop of munt wordt. De waarschijnlijkheid van de uitkomst is daarom 10. 

Hoe bereken je een notering (voor een voetbalwedstrijd)? 

Grip krijg op hoe je de waarschijnlijkheid kunt berekenen en dat omzetten in noteringen is de eerste stap in het ontwikkelen van je eigen inschatting van de inzetwaarde. 

Wanneer je eenmaal weet hoe je de waarschijnlijkheid berekent en hoe je dat kunt omzetten in noteringen is een eenvoudig proces. 

De odds voor het gooien het bij tossen kun je eenvoudig berekenen. Je deelt de munt (1), gedeeld door beide helften: kop of munt (0,5). De notering voor kop of munt komt daarmee neer op 2,00. 

Hoe bereken ik het mogelijke winbedrag? 

Het berekenen van kansen de waarschijnlijkheid opent een nieuwe wereld, maar je wil natuurlijk ook weten wat je krijgt uitbetaald als je wint. Daarvoor bestaat een eenvoudige rekensom. 

Je inzet vermenigvuldig je met de notering waar je op wilt inzetten. De uitkomst daarvan laat je potentiele winbedrag zien. Om te weten hoeveel je daadwerkelijk kunt winnen trek je van het potentiele winbedrag de inzet af. Het getal dat blijft staan is je winst. 

Weergave notering / quote

Dit is de manier waarop het bedrag van de winst wordt weergegeven. In Europa worden de noteringen weergegeven in decimalen. Je vermenigvuldigt in dat geval het weergegeven bedrag met je inzet. Dat is het bedrag dat je kunt winnen.

Het kunnen berekenen van de waarschijnlijkheid en het begrijpen hoe bookmakers aan hun noteringen komen is een essentieel onderdeel van jouw ontwikkeling als gokker. 

Vergelijk de noteringen van de bookmaker met de noteringen die jezelf hebt berekent voor het duel waar je op wil inzetten. 

Wanneer de noteringen erg van elkaar afwijken moet je dat in jouw voordeel proberen om te zetten en profiteren. Dat is waar een serieuze gokker gefocused op moet zijn. 

Als je de bookmaker wil verslaan en je mogelijke winst wil berekenen moet je een wed calculator gebruiken. Daarvan zijn er meerdere op het internet te vinden. Google op betcalculator en bereken je winst!

vijf-tips-om-succesvol-te-zijn-bij-het-inzetten-op-voetbalwedstrijden
wedden-voor-beginners

Vijf tips om succesvol te zijn bij het inzetten op voetbalwedstrijden

Als beginnend gokker wil je niet in de meest voorkomende valkuilen trappen. In dit artikel zetten we...

Lees meer