Logo
Voetbal voorbeschouwingen

Analyse: waarom het Nederlands elftal van Noord-Ierland wint


Het Nederlands elftal is na het mislopen van het EK in 2016 en WK in 2018 eindelijk weer aanwezig op een eindtoernooi. Oranje heeft aan een punt genoeg om zich vanavond te kwalificeren voor het EK van volgend jaar. 

Noord-Ierland moet aanvallen 

De Noord-Ieren kwamen een maand geleden niet naar De Kuip om het spel te maken. De ploeg van bondscoach Ronald Koeman had alle moeite om de Noord-Ierse muur te slechten. In de eerste helft had het Nederlands elftal geen antwoord op de defensie speelwijze van de gasten. Daar kwam in het tweede bedrijf wel verandering, maar daar was wel een voorsprong van Noord-Ierland voor nodig. 

Oranje schakelde een tandje bij en Koeman wisselde aanvallend na de achterstand. Dat resulteerde uiteindelijk in een 3-1 zege. Makkelijk ging het allemaal niet en de bondscoach is waarschijnlijk ook een stuk wijzer geworden na dat duel in Rotterdam. Aan de rechterkant van het veld kwam zijn ploeg moeilijk aan het voetballen. Rechtsback Denzel Dumfries kwam in kleine ruimtes te spelen. Daar ligt niet zijn kracht. 

Ook Marten de Roon was een veel besproken speler na afloop van de interland. De middenvelder van Atlanta Bergamo is een uitstekende balafpakker, maar voegt in balbezit weinig toe aan het spel van Oranje. Dat werd in de eerste wedstrijd tegen Noord-Ierland ook zichtbaar. Een teken aan de aan de wand was het ingrijpen van Koeman in de tweede helft. Hij haalde zowel Dumfries als De Roon naar de kant. 

Met Donny van de Beek bracht Koeman een speler die wel raad wist met de kleine ruimtes en het spel wist te versnellen. Aanvaller Quincy Promes vulde de positie van Dumfries in. Daardoor stond er in de slotfase van wedstrijd een hyperaanvallend Oranje. 

In tegenstelling tot de wedstrijd in De Kuip zal Noord-Ierland móeten aanvallen. De verdedigende tactiek leverde weliswaar een voorsprong op in de heen wedstrijd, maar door het surplus aan kwaliteit van Nederland had deze speelwijze toch geen succes. 

Puzzel voor Koeman

Koeman kennende zal hij niet met zo'n aanvallende opstelling beginnen in de return tegen Noord-Ierland vanavond. De bondscoach staat bekend als een trainer die vasthoudt aan dezelfde spelers en patronen. Eerder gaf hij al te kennen dat hij denkt in koppeltjes. Spelers die elkaar goed aanvoelen zet hij als eerste op het formulier. Maar voor het eerst sinds lange tijd zal de bondscoach moeten puzzelen. 

Het meespelen van Memphis is zeer twijfelachtig en daarom is de grote vraag wie er in de punt van de aanval staat. Luuk de Jong wordt door de bondscoach gezien als een echte stormram. In die rol maakte de spits van Sevilla ook de belangrijke 2-1. Hij ziet in Wout Weghorst eerder een spits om mee te beginnen. Het is moeilijk te peilen aan wie Koeman de voorkeur zal geven vanavond, wanneer zal blijken dat Memphis niet in staat is om mee te doen. 

Het Nederlands elftal gaat winnen en dit is waarom 

Memphis is één van de sterren van de The New Wave. Maar ook zonder hem moet Oranje in staat zijn om te winnen van Noord-Ierland. De aanvallers in de pikorde achter de dribbelaar zijn hongerig en daarbij blijft er voldoende kwaliteit over om Noord-Ierland kapot te spelen. De Noord-Ieren zullen voor eigen publiek ook meer aan de bal willen zijn en tot kansen willen komen. 

Dat is koren op de molen voor het Nederlands elftal. Koeman beschikt met Quincy Promes, Ryan Babel, Gini Wijnaldum en Van de Beek over spelers met snelheid en diepgang. In de omschakeling zal er ruimte komen te liggen en daar moet Oranje met deze spelers van zien te profiteren. Simpel gezegd heeft het Nederlands elftal ook op iedere positie een betere speler dan Noord-Ierland.

Pakken we de statistieken erbij, dan zien we dat Nederland weinig hoeft te vrezen van Noord-Ierland. Het is de achtste keer dat Nederland de degens kruist met Noord-Ierland. Vier ker won Oranje, twee keer werd er gelijkgespeeld en er werd één keer verloren. De vorm van het Nederlands elftal is ook meer dan uitstekend te noemen. De laatste vier kwalificatieduels werden allemaal winnend afgesloten. 

Opvallend is dat de ploeg van Koeman dit kalenderjaar nog enkele keer heeft gelijk heeft gespeeld. Wanneer je moet kiezen tussen winst of verlies vanavond neig je toch sneller te zeggen dat het Nederlands elftal gaat winnen op basis van de statistieken en de aanwezige kwaliteit in de selectie van Koeman.