Logo
nieuws

Europese toezichthouder weet zich geen raad met loot boxes


In veel van de huidige videogames bestaan er dunne scheidslijnen tussen gamen en gokken. De Europese toezichthouder weet zich echter geen raad met de gokelementen in games als FIFA. 

Een voorbeeld van die loot boxes is het Ultimate Team in FIFA. Het is het meest populaire speltype van de game. Gamers kunnen met munten 'schatkistjes' kopen. Deze munten kunnen worden bij elkaar worden gespeeld door veel te gamen, maar er kan ook betaald worden voor deze munten. Zo krijg je sneller een beter team. "Kenmerkend voor deze loot boxes is dat de inhoud ongewis is - en dat maakt het tot een soort gokken", schrijft de Nederlandse Kansspelautoriteit. 

Het bleek op Europees niveau niet mogelijk om tot een richtlijn te komen voor de gokelementen in games. Dat komt ieder land verschillende wet- en regelgeving heeft op het gebied van kansspelen. De Europese toezichthouder kwam niet tot één definitie om te omschrijven wat een kansspel precieis. Dat is per land verschillend. 

Uit Nederlands onderzoek bleek vorig jaar al dat speltypes als UltimatedTeam in strijdt zijn met de Wet op kansspelen. Het standpunt van de Ksa luidt als volgt. "In Nederland moet er een strikte scheiding zijn tussen gamen en gokken en vindt dus alle vormen van loot boxes onwenselijk. Er zijn aanwijzingen dat gokelementen in games kansspelverslaving in de hand werken."