Logo
wedden-voor-gevorderden

Onderzoek: Welke wed-strategie is het best en welke levert het meest op?


Veel methodes en strategieën, maar wat levert het daadwerkelijk op? In Engeland heeft bookmaker PinnacleSports onderzoek gedaan naar alle methodes. Wij leggen de onderzoekresultaten graag aan je uit, en lichten de verschillen toe. 5 methodes, 5 totaal verschillende uitkomsten.

Natuurlijk, het is makkelijk om te zeggen dat het hebben van een strategie belangrijk is bij het wedden. Maar wat maakt een bruikbare strategie? In diverse artikelen proberen we jullie zelf die afweging te laten maken. Ieder heeft zo zijn voorkeur, en zijn eigen redenen om er gebruik van te maken. Vandaar is het misschien wel eens interessant om de vijf meest gebruikte methodes over een reeks van 500 weddenschappen uit te testen. Pinaccle deed dat, en kwam met onderstaand onderzoek.

Top bookmakers WijWedden

0 1

Jacks.nl

Alg. ranking

0 2

Bet365

Alg. ranking

Uitkomsten onderzoek

 bijlage

De uitkomsten van het onderzoek. Horizontaal: het aantal gespeelde weddenschappen, verticaal: vermogen op de bankroll. Aan de hand van 500 gesimuleerde weddenschappen, met 5 verschillende systemen werd er bij de eerste inzet een bedrag van $ 100 aangehouden. In uitzondering van de all-in-methode, daar werd gelijk het volledige bedrag ingezet: $1000. Bron: PinnacleSports

Zoals je in bovenstaande grafiek ziet, zijn er heel wat opmerkelijke verschillen in de resultaten. We gaan alle resultaten af: van A tot E.

Resultaat methode A: Bet everything
Bij deze methode zet je je gehele bankroll in. Dat doe je telkens, tot dat je verliest. Waarschijnlijk was je al zo snugger om te weten dat dat geen slimme strategie is, maar nu bevestigd dit onderzoek dat ook even. In dit onderzoek ging het bij de eerste weddenschap al fout. Conclusie: niet doen.

Resultaat methode B: Verdubbelingsstrategie
Bij methode B is er gekozen voor de verdubbelingsstrategie, ofterwijl de martingale tacktiek. Hierbij blijf je gewoon verdubbelen totdat je winst maakt. In theorie kan dat, maar dan moet je bookmaker geen limieten hebben, en zul je zelf een enorme bankroll moeten hebben. Dat laatste is in dit onderzoek niet het geval, onze bankroll is maximaal $1000. Je ziet in de grafiek dat het een tijdje goed gaat, we stijgen snel en vergroten onze bankroll flink. Helaas gaat het boven de $5000, na het spelen van ongeveer 90 weddenschappen fout. Op dat moment moeten we dusdanig vaak verdubbelen, dat we aan het limiet van onze bankroll zitten. We moeten dus helaas afhaken. Conclusie: Leuk voor korte termijn, funest voor de lange termijn.
Resultaat methode C: Vaste weddenschap
Bij deze methode (een strategie kun je het niet noemen) doe je niets anders dan gewoon iedere weddenschap hetzelfde inzetten. In dit voorbeeld is dat $100. Zoals je in de onderzoeksresultaten terug ziet, gaat het na 500 weddenschappen nog steeds goed, maar is de stijging minimaal. Na 500 weddenschappen zit je aan een bankroll van ongeveer $5000. Ofterwijl $4000 winst. Conclusie: voor de gokker met veel geduld.

Resultaat methode D: Proportioneel Wedden
Bij deze methode houd je vast aan een percentage. In dit geval 10%, aangezien we van onze totale bankroll ($1000) bij de eerste inzet $100 hanteren. Mocht de eerste weddenschap succesvol zijn, dan pak je weer 10% van je gehele bankroll $110 (10% van, in dit geval, $1100). Zo stijgen je winsten sneller dan bij je vaste-weddenschap en zorg je dat je je verlies vertraagd. In de resultaten uit de grafiek kun je dat duidelijk zien: een aantal keer zie je de verloren wedstrijden toenemen, maar omdat de winst sneller stijgt dan het verlies, zit je na 500 weddenschappen aan een bankroll van $18000. Conclusie: In dit onderzoek de succesvolste methode. Met nadruk op 'dit', want het garandeerd natuurlijk niets.

Resultaat methode E: Fibonacci strategie
Bij de fibonacci strategie wed je alleen op wedstrijden met een gelijkspel, zorg je voor een notering boven de 2.618, en verhoog je telkens volgens een vaste formule. Meer informatie over de Fibonacci-reeks vind je bij ons naslagwerk. Het onderzoek geeft toch wel een indrukwekkend resultaat terug. Waar je namelijk de Fibonacci strategie enigzins kunt vergelijken met de verdubbelingsstrategie, begeven ze het béide op hetzelfde moment. Ofterwijl, ze kwamen boven hun bankroll limiet uit, en konden de verdubbeling niet meer toepassen. De stijging is wel minder dan bij de verdubbelingsstrategie, en dat komt omdat je bij Fibonacci niet écht verdubbeld, maar je twee voorgaande getallen uit de reeks bij elkaar optelt. Conclusie: Leuk voor de korte termijn, funest voor de lange termijn. 

Conclusie
In dit onderzoek komt het wedden volgens een vast percentage het best uit de bus. Uiteraad kun je geen conclusies binden aan de uitkomsten en de bedragen van het onderzoek. Wel kun je concluderen dat bepaalde strategieën beter passen voor de lange termijn dan de ander. Maar dat wil niets zeggen; want misschien heb je wel helemaal geen zin om bijna 500 weddenschappen te moeten gaan afsluiten. Als je zou stoppen na 50 weddenschappen had je veel meer winst behaalt met een verdubbelingsstrategie dan met proportioneel wedden. Ofterwijl: dit onderzoek geeft een leuke indruk, maar het afsluiten van de weddenschappen, zul je toch nog steeds zelf moeten doen met een strategie na eigen ingeving.