Logo
wedden-voor-gevorderden

The Fibonacci Strategie: Alleen nog maar wedden op een gelijkspel


Het is een veelbesproken theorie, de zogenaamde 'The Fibonacci'-strategie. Zo zien veel gokkers de gevaren van de verdubbelingsstrategie ook terugkomen in deze strategie, maar een opmerkelijk grote groep gokkers claimen ook dat ze weldegelijk flinke winsten boeken met deze tactiek. We behandelen de strategie, aan jou om de afweging te maken...

De essentie van wedden volgens 'The Fibonacci'-strategie is simpel, vanaf nu zet je alleen nog maar in op een gelijkspel. Mocht je verliezen, dan zet je de volgende weddenschap wéér in op een gelijkspel. Blijf dit herhadelijk doen, tot het moment dat je winst maakt. Dat inzetten op die gelijke spellen moet alleen wel voldoen aan het volgende:

Top bookmakers WijWedden

0 1

Jacks.nl

Alg. ranking

0 2

Bet365

Alg. ranking

- Zet alleen in op weddenschappen waarbij de notering voor een gelijkspel hoger is dan 2.618
- Verhoog telkens je inzet, op de manier van The Fibonacci: 1, 1, 2, 3, 5, 8, 13, 21, etc.

Het idee is gebaseerd op een theorie uit 1989 dat het voorspellen van een mogelijk gelijkspel door bookmakers als het meest lastig word beschouwd. Daar kun je dus gebruik van maken. De theorie is dat zolang je de inzet blijft verhogen, elke winst eerdere verliezen goed zal maken.

bijlage

The Fibonacci Strategie in praktijk

Als je kijkt naar de gegevens van de Premier League wedstrijden in 2011/12, waren er van de 380 gespeelde wedstrijden 93 een gelijkspel. In dat geval kun je dus zeggen dat 24,5% van die wedstrijden dat seizoen eindigen in een gelijkspel. Interessant is dat de notering van een gelijkspel alle 380 wedstrijden boven de drempel van 2,618 vielen.

Dit betekent dat in theorie, je - gemiddeld - één op de vier gespeelde wedstrijden goed zit. In dat geval, zit je bij de 4e keer spelen volgens de manier van The Fibonacci aan een inzet van 3 euro. In totaal, heb je dus bij de vierde keer €7.00 ingezet. Je voegt namelijk de drie voorgaande verloren bedragen bij de vierde keer op (€1, €1 en €2). Gezien de gemiddelde kansen voor een gelijkspel dat seizoen viel op 4,203, betekent dit dat je een gemiddelde winst behaalt van €12,61 (€3 per spel vermenigvuldigd met de odds), met een winst van €5,61 wanneer je de inzet daar weer vanaf trekt.

In het geval van seizoen 2011/2012, waarbij je deze strategie bij alle 380 gespeelde wedstrijden zal toepassen, komt dat dus neer op een theoretische winst van €1787. Allemaal vanuit slecht één euro inzet.

Dat klinkt aantrekkelijk; maar er zijn ook slechte voorbeelden.

Er zijn tal van praktische beperkingen die voorkomen dat je de Fibonacci-reeks altijd door kunt zetten. Om te beginnen, zijn veel van bovenstaande wedstrijden tegelijk gespeeld. Dat betekent dat er geen optie is om je inzet te verhogen naar het volgende Fibonacci-nummer als een gelijkspel zich niet voor doet. In dat geval kies je als gokker dus een aantal individuele ploegen waarop je de strategie gaat toepassen.

De strategie kan in dat geval enorme gaten creeëren in je tegoed. Want nemen we even een voorbeeld uit 2008/2009, waarbij je deze strategie zal gaan toepassen op Manchester united, dan had je te maken gehad met een enorm probleem. In dat seizoen waren 'de Rode Duivels' namelijk deel van de langste reeks wedstrijden waarbij geen gelijkspel viel. Manchester United kreeg het toen voor elkaar 20 wedstrijden achter elkaar een pot definitief af te sluiten zonder gelijkspel, voordat ze uiteindelijk bezwijken aan een 0-0 gelijkspel met Arsenal.

Omdat de Fibonacci-reeks exponentieel toeneemt, zou je in dat geval bij de twintigste keer maar liefst €10.946 (!) moeten inzetten. In dat geval heb je dus, met voorgaand verloren wedstrijden in totaal € 28.656 - ingezet. Een enorm bedrag, voor een magere, gemiddelde, winst van €21,02. Interessant was alleen wel, dat bij Manchester United na zo'n goede reeks ook de noteringen aantrekkelijker werden. De wedstrijd tegen Arsenal stond de notering bijvoorbeeld op 4.10, wat betekend dat je in dat geval  €44,878.60 had kunnen winnen, met een winst van €16.222.60. Bij de Fibonacci strategie zijn de bedragen die je kunt winnen dus wel indrukwekkend.

Uitleg van de formule

De Fibonacci-reeks is één van de meest bekende numerieke sequenties in de wiskunde, gekenmerkt door zijn eenvoudige formule:

N 3 = N 1 + N 2

Dit geeft aan dat (na de twee startnummers), elk extra getal in de reeks een optelling is van de twee voorgaande getallen. De eerste 8 in de reeks zien er dus als volgt uit: 1, 1, 2, 3, 5, 8, 13 en 21. Die komen als volgt tot stand:

N 1 = 1, N = 2 1, en dus N 3 = 2
N 1 = 1, N 2 = 2, dus N 3 = 3
N 1 = 2, N 2 = 3, dus N = 3 5
N 1 = 3, N 2 = 5, en dus N 3 = 8

Dus, werkt de The Fibonacci strategie?

Net als de Fibonacci formule zelf, kun je de Fibonacci-wedstrategie gewoon zien als wiskundig concept. Zoals met alle progressieve wedsystemen, zal deze strategie dus altijd positief uitpakken, mits we leefden in een wereld waarbij bookmakers geen limieten kenden en je als gokker een enorme bankroll hebt. 

Omdat iedereen een limiet bereikt op een bepaald punt - of dat te wijten is aan hun bankroll, of dat je bookmaker je die oplegt - de Fibonacci reeks zal nooit eeuwig door kunnen gaan. Conclusie is dus dat de strategie geen rendabele oplossing voor de lange termijn.