Logo
wedden-voor-beginners

Bookmakers: wat zijn het en hoe gaan ze te werk?


Mocht je nieuw zijn in het wereldje van wedden en gokken, dan zeggen alle vaktermen je waarschijnlijk niet zo veel. Dat is niet gek, want veel termen komen rechtstreeks uit het buitenland en worden enkel in deze business gebruikt. Zo ook de term 'bookmaker', dat niets anders is dan een (online) gokaanbieder. Wat bookmakers precies doen en hoe ze te werk gaan, lees je hieronder.

Het aanbod van weddenschappen

De gokaanbieders, ofterwijl bookmakers, bieden diverse weddenschappen aan. Dat zijn lang niet alleen weddenschappen gerelateerd aan voetbal of een andere sport, maar ook weddenschappen gerelateerd aan de meest bizarre gebeurtenissen zijn bij veel bookmakers een normale zaak. Zo kun je gokken op het geslacht van het aankomende koningskind, de kans dat het gaat sneeuwen op kerstavond, etc.

Het aanbod aan weddenschappen verschilt vaak per land. De meeste bookmakers in de Verenigde Staten sluiten enkel weddenschappen af voor college sporten of professionele sporten. Wij in Nederland zijn gek op het spelen van voetbalweddenschappen, terwijl de Engelsen (naast het voetbal natuurlijk) weer zeer grote fanatiekelingen zijn bij het wedden op paarden-races. 

Werkwijze van een bookmaker

Iedere weddenschap is anders, en dus richten wij ons even enkel op de voetbal wedstrijden. Vaak wordt er gezegd dat er maar één echte winnaar is bij het gokken, en dat is het casino zelf. En dat klopt ook, alhoewel dat lastig te verklaren valt bij een voetbal weddenschap. Want het is immers even lastig voor een bookmaker als voor jou om te voorspellen wie er zal winnen. Toch maken bookmakers enorme winsten op jaarbasis en dat is gebasseerd op het creeëren van een gelijke belans. 

Een bookmaker probeert bij iedere wedstrijd een winst veilig te stellen door op beide ploegen het zelfde aantal weddenschappen afgesloten te krijgen. Dat gaat bij een wedstrijd waarbij de kansen redelijk gelijk zijn vaak wel op. Bij wedstrijden waar echter een groot verschil zit probeert de bookmaker een balans te vinden in het uit te keren bedrag en de winkans. Vergelijk het met een verzekeringsmaatschappij die zo'n zelfde soort afweging moet maken bij het risico op schades.

Beschikbare bookmakers en hun bonus

Bijna alle bookmakers bieden wel een bonus aan om jou over te halen om bij hen een gokje te wagen. En dat is niet vreemd, aangezien er een grote concurrentie gaande is tussen hen. Het is lastig om als beginner van buitenaf te kunnen oordelen over een bookmaker. En dus doen wij en onze community dat graag voor je. Onderstaand vind je een top 7 van beste bookmakers, gebaseerd op noteringen, ervaringen, klantenservice en stortings -en uitbetalingsmogelijkheden.