Logo

Hoe je geld verdient met je sportwebsite

Wereldwijd zijn mensen gek op sport. Van bekende sporten als voetbal, tot onbekende lokale sporten. Het is een onderdeel van wie we zijn en het competitieve aspect maakt het tot een spannende gebeurtenis. Geen wonder dan ook dat met de opkomst van het internet, sportwebsites in een rap tempo zijn toegenomen. En daarmee ook de mogelijkheden om op sporten te wedden. Het is iets van alle tijden en het internet is eigen de perfecte plek voor deze vorm van kansspelen. Je hebt zelf een sportwebsite en nu wil je weten hoe je het succes van andere ondernemers kunt evenaren door hier geld mee te verdienen.

De beste manier om geld te verdienen met sportwebsites is door sportweddenschappen te promoten via een affiliateprogramma. Mensen die via jouw website op die van de adverteerder komen en hier geld inzetten op wedstrijden genereren omzet. Een deel van die omzet is dan voor jou als betaling voor je promotie. Om deze manier van werken te laten slagen heb je natuurlijk bezoekers nodig. En dan ook nog eens het juiste publiek, dat eerder geneigd is om op jouw advertentie te klikken.

Hoe vind je jouw publiek?

Je doelgroep bereiken is niet eenvoudig. Misschien heb je zelf al wel een beeld van de mensen die je aan wilt trekken, maar tussen dat beeld en de werkelijkheid ligt nog een lange weg. Bovendien moet je er eerst achter komen welk publiek je precies zoekt. Pas als je weet wie je zoekt kun je bijvoorbeeld het design van je website bepalen. Er zijn verschillende manieren om erachter te komen wat je doelgroep is. Kijk bijvoorbeeld eens naar de websites van andere affiliates. Wat hebben die gemeen, en minstens even belangrijk, wat mist er bij die websites. Een forum over sport is ook een goede bron van informatie. En ook programma’s die de traffice en conversieratio op je website meten leveren waardevolle informatie op. Uiteindelijk gaat zich een steeds specifieker beeld vormen van je doelgroep, je leert je publiek beter kennen. Wanneer je weet wie je aan moet spreken ga je de website pas inrichten.

Stijg in de rankings

Voordat je een hoop content aan je website toe gaat voegen dien je na te gaan of het publiek dat hier mogelijk in geïnteresseerd is groot genoeg is. Is het bereik te klein, pas je content dan aan de behoefte van je publiek aan, niet je publiek aan de inhoud van je informatie. Je website moet er netjes verzorgd uitzien, de meeste sportwebsites hebben een dito design. Het design is erg belangrijk, zou je zelf bij een winkel gaan shoppen die er niet uitziet en waar je niet kunt vinden wat je zoekt? Die kans is klein. Je website is je visitekaartje en dient er ook zo uit te zien. Minstens even belangrijk is de techniek van je website. Een sportwebsite die niet op een smartphone draait of die erg lang moet laden zal nooit veel bezoekers trekken. Dit kan je prima zelf. Ook als je geen ervaring hebt, zijn er talloze boeken, artikelen en blogs te vinden over hoe je technische kant van SEO uitvoert.

Heb je de content en de techniek van je affiliate website goed staan, dan merk je dat aan je positionering in de ranklijsten van zoekmachines, waarvan Google natuurlijk het meest belangrijk is. Je kan in dit stadium ook altijd nog overwegen om een betaalde AdWords campagne te doen. Dat ligt er helemaal aan hoe serieus je promotie wilt maken en op welke trefwoorden je deze natuurlijk toepast. Je kunt het altijd en keer proberen en daarna meten wat het resultaat is. Kies hiervoor een trefwoord met een laag tot gemiddeld zoekvolume. Deze keywords hebben vaak veel minder concurrentie. Een AdWords campagne voor deze trefwoorden kost niet zoveel en de resultaten meet je vervolgens af aan het aantal bezoekers van je website. Als dit een positief effect heeft is het wellicht de moeite om voor meerdere trefwoorden een campagne af te nemen.

Beginnen met affiliate marketing is een leerschool

Alles dat hierboven is benoemd heeft in essentie nog niets met affiliate marketing te maken. Het enige dat je nu hebt gedaan is je sportwebsite zo geoptimaliseerd dat deze beter vindbaar is voor mensen die geïnteresseerd zijn in sport en misschien in het inzetten op wedstrijden. Dit is al behoorlijk wat werk, en dan begint je training net. Want een opleiding is het zeker. Je leert ontzettend veel over de markt waar je in werkt en je wordt een expert in SEO, webdesign en copywriting.

Affiliates beginnen met geld verdienen wanneer mensen zich via hun website aanmelden bij een online weddenschapskantoor en hier een inzet plaatsen. Veel promotiemateriaal, zoals banners worden door mensen eerder als storend dan als hulpvaardig ervaren. Aan jou dus de taak om de bezoekers van je website te verleiden om op een link of banner te klikken. De eerste stappen daarvoor heb je al gezet met het optimaliseren van je website waardoor je al meer bezoekers krijgt die gericht op zoek zijn naar sport gerelateerde onderwerpen. Dit is de eerste stap van je marketing funnel (trechter in het Nederlands). Net als een trechter werkt je marketing funnel van breed naar smal. Eerst zoveel mogelijk bezoekers trekken en daarna inspelen op de behoeften van het individu. Dat doe je door artikelen en blogs te schrijven, maar ook door banners en affiliate links op een handige plaats op je website te zetten.

Maak gebruik van Google Analytics

Bij het smaller maken van je funnel heb je steeds meer gerichte data nodig. Die data haal je uit Google Analytics. Dit programma installeer je in de code van je website en het programma volgt je bezoekers terwijl ze zich over je website bewegen. Slecht scorende onderdelen kun je bijvoorbeeld verwijderen of aanpassen en op pagina’s die juist heel goed scoren kun je een link of banner toevoegen. Promotie krijgt zo een heel nieuwe betekenis, je bent dan inmiddels volwaardig online marketeer en die kennis en vaardigheden komen je bij nieuwe projecten ook weer van pas.