Logo

Linkbuilding als onderdeel van je SEO, goed idee?

Er is een hoop te doen omtrent linkbuilding. Werkt het of is het zonde van je tijd en geld? De een zweert erbij, de ander zweert het juist af. Hoe komt dat? En belangrijker nog, moet je er als ondernemer zelf aan beginnen of kun je het link laten liggen? Linkbuilding is een onderdeel van SEO en wordt ingezet voor de optimalisatie van je websites. Een link krijgt waarde wanneer deze naar je website toe gaat of vanuit je website naar een andere website linkt. Ook pagina’s op je eigen website die je onderling naar elkaar linkt krijgen waarde toegekend. De totale waarde van al deze links doen veel voor de positionering van je website. Om hoger te scoren op Google is je linkstructuur dus van groot belang. De manier waarop je deze structuur opbouwt is minstens net zo belangrijk. Linkbuilding is een overkoepelende term voor verschillende technieken waarmee je hoger kunt scoren. In dit artikel worden deze technieken uitgelegd. Bepaal voor jezelf welke techniek het beste werkt ter ondersteuning van je verdere SEO campagne.

Links aanmelden bij directories

Directories kun je vergelijken met Startpagina’s. Een interface met verschillende categorieën waarbinnen artikelen, nieuwsberichten en blogs over dat onderwerp worden verzameld. Je kunt jezelf aanmelden bij diverse directories en in de juiste categorie content posten met daarin en link naar jouw website. Zorg er dan ook voor dat deze content gericht is op de keywords waarop je gevonden wilt worden. Als niemand je artikelen kan vinden, zal je hier immers ook weinig conversie uit halen. Een link die je aanmeld blijft met deze manier van linkbuilding vaak jaren online staan en kan dus al die tijd voor conversie zorgen. Linkbuilding via startpagina’s is al jaren een veelgebruikte methode om hoger te scoren op Google. Hier zit echter een groot nadeel aan verbonden dat steeds duidelijker begint te worden in de online marketing. Veel van de directories waar artikelen met links op worden geplaatst doen namelijk ook niet meer dan dat. Ze worden eigenlijk alleen gebruikt door marketeers, bloggers en copywriters om content op te plaatsen. Content die vervolgens door niemand gelezen wordt. Met de nieuwe updates van het Google algoritme die recentelijk zijn uitgekomen, zoals Panda en Penguin, wordt er daarom veel minder waarde aan deze links toegekend. Het resultaat? Je moet veel werk steken in iets dat steeds minder resultaat oplevert. Voor sommige trefwoorden met weinig concurrentie kan deze manier van werken nog resultaat opleveren, maar voor populaire keywords is het effect minimaal.

Artikelmarketing, vergelijkbaar maar net anders

Bij content marketing schrijf je artikelen met daarin links. In die zin lijkt het erg op linkbuilding via directories. Je verpakt de links naar je website als het ware in een tekst die is gericht op een of meerdere keywords. Deze artikelen bied je vervolgens aan bij websites die jou content graag willen hebben. Helaas werkt deze manier van linkbuilden ook niet goed (meer). Veel websites die artikelen hosten hebben zelf te weinig affiniteit met het onderwerp. En de kwaliteit van beide websites, die van de inkomende en de uitgaande website, wordt steeds belangrijker voor de crawlers van Google. Plaats je dus artikelen met links op laag gewaardeerde websites dan worden deze lager beoordeeld dan een aantal jaar geleden. Je moet dus steeds meer artikelen op steeds meer websites plaatsen om resultaat te behalen. En dat maakt het een erg arbeidsintensief proces, tenzij je links natuurlijk op een hooggewaardeerde website plaatst. Die zal op zijn beurt jouw artikelen alleen accepteren wanneer deze aan een hoge kwaliteitsstandaard voldoet.

Linkbuilding door reacties te plaatsen

Je hoeft niet altijd zelf te leren hoe je vuur maakt. Het schrijven van artikelen en blogs is absoluut een goede manier om aan je zoekmachine optimalisatie te werken, maar het is ook tijdrovend en je blijft afhankelijk van de websites die je content plaatsen. Je kunt er ook voor kiezen om in plaats daarvan te reageren op relevante artikelen en blogs met een link naar een pagina van jezelf waarin je dieper ingaat op het onderwerp. Het punt is wel dat de content dan goed moet aansluiten bij het artikel waar je op reageert. Op zich is dit een manier waar je prima mee kunt starten. Je hoeft zelf maar weinig te investeren en je kunt hier direct mee beginnen. Je moet er wel rekening mee houden dat je veel linkjes moet plaatsen. Het effect op de rankings is niet heel groot en bovendien hebben veel blogs een nofollow code in hun website ingebouwd. Er zijn echter ook blogs met een dofollow. Ga actief op zoek naar deze blogs en posten maar.

De kracht van social media

Met verschillende profielen en door actief te posten kun je behoorlijk wat traffic met naar je website genereren. Social media platforms als Facebook, Instagram en Twitter staan hoog aangeschreven dus links die vanuit deze platformen naar jouw website linken krijgen veel waarde toegekend. Deze platforms zijn ook nog eens druk bezocht wat weer goed is voor je exposure. Ook hier moet je er wel weer rekening mee houden dat niet ieder platform een dofollow toevoeging heeft.

Eerlijk oversteken met linkruilen

Het principe van linkruilen is niet anders dan wat je vroeger op het schoolplein ook al deed. Je vraagt iemand om een link te mogen posten op de website van die persoon en diegene stuurt een link terug die jij op jouw website plaatst. Het belangrijkste dat je bij linkruil moet onthouden is dat je goed kijkt naar de websites waar je meer ruilt. Je stuurtje reputatie mee met je link. Ook is deze manier van linkbuilden niet bijzonder effectief omdat het verkeer maar tussen twee websites verloopt. Het systeem van Google is al zo vernuftig dat het kan filteren of een link afgesproken is. Bij twee websites die constant naar elkaar linken is het al snel duidelijk dat het om een afgesproken link gaat. ABC linkruilen werkt al een stuk beter. Je heb hier minimaal websites voor nodig waarbij je samen met een partner afspreekt om op de derde website te linkbuilden. Google heeft niet langer door dat het om een afgesproken overeenkomst gaat omdat er een website ‘tussen’ zit. De kans is echter wel groot dat het algoritme van Google linkruil ook snel aan gaat pakken bij toekomstige updates.