Logo

Hoger in Google

Google is veruit de meest gebruikte zoekmachine ter wereld. Het succes van Google is mede te danken aan de manier waarop het algoritme websites beoordeelt en rangschikt. Iedereen wil natuurlijk met zijn website op de eerste plek komen in de ranglijst met zoekresultaten die hun producten of diensten horen. Wanneer was immers de laatste keer dat je ook maar doorklikte naar de tweede, laat staan de derde pagina van Google en daar wel de informatie vond die je op de eerste pagina niet kon vinden? Het optimaliseren van websites op basis van hun vindbaarheid in zoekmachines wordt SEO genoemd, een afkorting van Search Engine Optimization. En SEO is om de bovenstaande reden big business. Degene die bovenaan komt te staan verkoopt de meeste producten en krijgt de meeste aanvragen voor diensten.

Geen wonder dan ook dat ondernemers zich op beide kanten van SEO marketing hebben geworpen. Enerzijds bedrijven die beter willen scoren op internet en bijvoorbeeld meer via hun webshop willen verkopen. Anderzijds organisaties en bureaus die zich hebben gericht op het optimaliseren van de websites van die eerste groep en die voor deze diensten betaald krijgen. De optimalisatie van een website is echter niet eenvoudig. Er zitten veel haken en ogen aan en teveel koks verpesten de brij. Het enorme aanbod aan SEO specialisten en marketing goeroe’s die claimen met een paar muisklikken jouw website op een te krijgen is een keerzijde van de populariteit. Ben je een ondernemer en wil je betere resultaten voor je website? Gebruik de kennis uit dit artikel dan om jezelf te beschermen tegen verkooppraatjes en ouderwetse technieken die geen bestaansrecht meer hebben binnen het discipline.

SEO marketing van toen

SEO marketing is niet nieuw. Toen Google een jaar of tien geleden meer naamsbekendheid begon te krijgen waren er al slimme ondernemers die doorhadden dat het optimaliseren van websites weleens heel lucratief uit zou kunnen pakken. Sommige grote SEO partijen stammen ook nog uit dit tijdperk. In die tijd was Google vooral nog een echte zoekmachine. Webshops waren er nauwelijks en extra diensten als Google Maps lieten nog een paar jaar op zich wachten. Met de groeiende populariteit van het platform werden ook de eerste gaten in het algoritme van Google gevonden.

Een voorbeeld daarvan waren de keywords waarop Google een pagina waardeert. Maar hoe vaak een keyword in de tekst stond, en of die tekst verder betrekking had op het onderwerp maakte niet uit. Hier komt de term ‘Keyword stuffing’ vandaan. Zoveel mogelijk belangrijke trefwoorden in een tekst proppen en je komt vanzelf bovenaan te staan. Een andere manier die in deze tijd populair was, en die nog steeds veel wordt toegepast, is Linkbuilding. Google kent nog steeds waarde toe aan het aantal binnenkomende en uitgaande links op een website. Maar in die tijd ging het ook niet veel verder dan dat. Wat er gebeurde was dat marketingbedrijven op grote schaal blogwebsites opkochten of inhuurden. Vervolgens werd er een tekst geschreven op basis van een bepaald trefwoord en daar plaats je een link in met de website waarop een klant gevonden wil worden. En ook hierbij gold, meer is altijd beter. De teksten hadden nauwelijks inhoud en de blogsites waar ze op werden gepost, werden enkel nog bezocht door marketingbureaus zelf om nog meer artikelen op te dumpen.

Er zijn nog tal van andere voorbeelden van trucs te benoemen waarmee online marketeers een aantal jaar geleden nog enorme resultaten mee boekten. Maar de tijden zijn veranderd.

SEO van nu

Tegenwoordig werken veel van deze trucs niet meer. In tegenstelling tot sommige SEO bedrijven is Google constant bezig met het verbeteren van zijn algoritme. Het doel is dan ook dat bezoekers makkelijk en snel de informatie moeten krijgen waar ze echt naar op zoek zijn. Als je enkel een marketingwebsite voor je neus krijgt die je van alles aan probeert te smeren stop je namelijk al snel met het gebruiken van die zoekmachine. Google innoveert dus om betrouwbaar en relevant te blijven voor internetgebruikers. Dat betekent dat veel van de trucs die vroeger gebruikt werden om te scoren op de ranglijst tegenwoordig niet meer werken. Deze technieken vallen tegenwoordig onder wat ‘black hat SEO’ wordt genoemd. Helaas hebben niet alle SEO bureaus deze boodschap begrepen en worden er nog altijd veel van deze technieken toegepast. Maar hoe scoor je dan wel met SEO? Er zijn belangrijke voorwaarden waar je website aan moet voldoen om beter te scoren. Zo heb je een responsieve website nodig die zowel op laptops, pc’s, smartphones en tablets even goed te bedienen moet zijn. Ook de laadtijd van je website is belangrijk. Als je te lang moet wachten voordat je een website kunt bekijken ben je al snel weg, en dat geldt ook voor de bezoekers op jouw website.

En hierin zit de essentie van moderne SEO. Zoekresultaten worden steeds meer organisch. Wat een moeilijke manier is om te zeggen dat zoekresultaten moeten passen bij wat jij daar als bezoeker van verwacht. De content die je op je website zet moet dus ook zoveel mogelijk aansluiten bij waar je doelgroep naar op zoek is. Als mensen zoeken op ‘fiets kopen’ willen ze een website waarbij ze snel een productaanbod kunnen zien en een goede beschrijving die de pluspunten van de fietsen kunnen zien. Een warrig verhaal met daarin het trefwoord ‘fiets kopen’ dat er een aantal keer in is verwerkt, werkt dus niet meer zo goed.

SEO van morgen?

De tips uit dit artikel zijn beknopt. Dat komt omdat SEO niet als wetenschap kan worden gezien. Er is geen garantie dat als je een ding op je website aanpast, dit (op korte termijn) ook daadwerkelijk voor meer conversie leidt. Wat we wel weten is dat Google als zoekmachine steeds meer waarde hecht aan waardevolle content. En daarvoor zijn je bezoekers je belangrijkste informatiebron. Het gedrag van mensen op internet is te meten met programma’s als Google Analytics. Op basis van deze informatie kun je de content op jouw website constant aanpassen aan de behoeften van je klanten. Als je hier zelf niet mee aan de slag wilt of kunt, huur dan een expert in. Wees hier wel voorzichtig mee en vraag kritisch door over de werkwijze die het bureau hanteert.