Logo

Analytics gebruiken

Meten is weten, dat is al langer bekend. Op internet draait het allemaal om exposure, bezoekersaantallen en conversiecijfers. Er is een immer groeiende behoefte aan accurate, up-to-date informatie. Deze informatie wordt gebruikt om de toekomstige strategie van een website te bepalen. Google Analytics is hiervoor de meest bekende en meest gebruikte tool. Veel ondernemers, bedrijven en organisaties hebben het op hun website geïnstalleerd staan. Ook in het MKB ontstaat steeds meer de trend om met Analytics data te verzamelen. Want meten is vooral weten wat je bezoeker wil. Je kunt Google Analytics pas ten volle benutten wanneer je data die het oplevert begrijpt. Goede mensen die deze statistieke in klare taal uit kunnen leggen zijn echter ook onmisbaar. In dit artikel vind je praktische tips zodat je kunt starten met Google Analytics op jouw website en meer leadse genereert.

Een goed begin is de juiste installatie

Het begint allemaal bij een goede installatie op je website. Je weet misschien dat een website in een code wordt geschreven. Als je op je website met de rechtermuisknop klikt en vervolgens op ‘bron inspecteren’ kun je zien met welke codes jouw website is opgebouwd. Google Analytics werkt met een trackingcode die op iedere pagina geïnstalleerd dient te worden. Die HTML code zie je als alles goed is gegaan als volgt terug:
Houd je website netjes en opgeruimd

Je kunt in Google Analytics meer profielen in een en hetzelfde account beheren. Dat voorkomt een hoop uitzoeken wanneer je echt data gaat verzamelen. Je kunt bijvoorbeeld meerdere websites vanuit een account beheren. In het begin even tijd investeren om alles goed op te zetten scheelt je bergen met tijd op een later tijdstip. Er zijn verschillende tips waarmee je jouw account zo goed mogelijk inricht:

  • Maak een Google Analytics account aan voor ieder AdWords account dat je hebt. Zo kun je de kosten van je AdWords campagne inzien in je Analytics account. Door accounts te koppelen krijg je een duidelijk overzicht van het aantal conversies en de kosten die je met conversies maakt met je AdWords campagne.
  • Verdeel de taken die je hebt aan een website over verschillende profielen. Interne bezoeken, statistieken, verschillende onderdelen van je website, sla ze allemaal op onder een andere profielnaam. Dan hoef je later niet hopen data door te zoeken voor de statistieken die je nodig hebt. Bovendien krijg je dan steeds specifiekere informatie over hoe je website, of delen daarvan draaien.

Meten is weten, maar je moet wel de data die wordt gemeten snel terug kunnen vinden om er effectief gebruik van te maken.

Werk gericht, stel doelen op

Wat je wilt op je website zijn gerichte bezoekers die eerder geneigd zijn om over te gaan tot conversie. Dat betekent dat je gericht moet werken en daar zijn doelen voor nodig. Je kunt mooie grafieken vol met data zien in Google Analytics, maar hoe waardevol zijn deze cijfers. Veel bezoekers zijn leuk, maar als je vervolgens niet weet hoeveel van deze bezoekers bijvoorbeeld op een affiliate klink klikken heb je er niet zoveel aan. Stel jezelf een doel om naartoe te werken. En doe onderzoek naar een realistisch doel. Wat is bijvoorbeeld een realistische conversieratio? Of hoeveel groeipotentie heb je voor het aantal unieke bezoekers op je website. Je kunt doelen, evenals marketing funnels, implementeren in je acount. Zo ga je jouw website optimaliseren ten behoeve van je doelgroep. Hier wordt het verhaal wel een beetje technisch. Ken je de tracking code nog die je op je website moet implementeren? Deze kun je aanpassen zodat je bijvoorbeeld kunt tracken welke zoekwoorden het meeste bezoekers trekken of op basis van welke zoekwoorden mensen eerder geneigd zijn om een link te gebruiken.

Speel in op behoeften met interne zoekopdrachten van Google Analytics

Bezoekers zoeken niet alleen op de keywords waarop jij optimaliseert via de Google zoekmachine, maar ook op je website zelf wordt er verder gezocht. En deze informatie is erg nuttig. Je gebruikt deze data om:

  • Je eigen content te analyseren. Content die slecht scoort kun je zo snel aanpassen
  • Als de resultaten van een zoekopdracht niet overeenkomsten kun je deze optimaliseren
  • De gebruiksvriendelijkheid van je website te verbeteren
  • Nieuwe keywords te ontdekken waar je nog niet op geoptimaliseerd hebt

Je ziet dat Google Analytics je bezoekers als het ware voor je laat werken. Data is je meest krachtige marketingtool dus hoe meer je in kaart brengt, des te gerichter je kunt gaan werken.

Het succes van affiliatecampagnes afmeten aan het aantal kliks

Met een affiliateprogramma maak je reclame voor een product of dienst en in ruil daarvoor krijg je een deel van de omzet die door de mensen die via jouw website zijn aangemeld opbrengen. Het is dan dus belangrijk hoeveel kliks je banners, affiliate links en andere promotiematerialen opleveren.. Hiervoor meet je met Google Analytics het aantal kliks dat je genereert. Maar het gaat verder dan dat. Waar plaats je de promotiematerialen bijvoorbeeld op je website? Welke pagina’s optimaliseer je hiervoor? Als je bijvoorbeeld weet welke onderdelen van je website veel bezocht worden kun je deze onderdelen optimaliseren op conversie. In Analytics maak je deze data inzichtelijk met Event Tracking.

Maak van meten is weten je werk

Google Analytics is te uitgebreid om er zomaar bij te doen als handig hulpmiddel. Dit artikel beslaat slechts een deel van de totale mogelijkheden van Google Analytics. Om je niet te overladen met teveel informatie is zijn de tips in dit artikel beperkt gebleven tot de basics die je nodig hebt om te starten. Blijf investeren in je eigen kennis en breid zo stap voor stap de toepassingen van Analytics uit. Heb je hier zelf geen tijd voor of heb je andere verantwoordelijkheden? Schakel dan een specialist in die je hierbij kan helpen. Dat kost weliswaar geld maar omdat je website efficiënter gaat draaien en je conversieratio stijgt verdien je deze kosten na verloopt van tijd weer terug.